1
Най-популярните митове за слънцезащитата са, че солариумите и някои храни като доматите могат да ви помогнат в борбата с ефектите на стареене от слънцето.
Повечето хора знаят, че слънцето е опасно, но има много митове за защитата от него, в които хората вярват. Защитата от слънце е нещо повече от носене на шапка и слънцезащитен крем. Има много погрешни схващания за това какво е необходимо, за да носите достатъчно слънцезащитен крем в даден ден, колко често трябва да нанасяте отново и колко трябва да използвате за определени части от тялото си. Ако искате да използвате слънцезащитен крем всеки ден, важно е да сте наясно с тези често срещани митове и факти, за да можете да се предпазите от вредните ефекти на излагането на UV лъчи.
Често ни казват да предпазваме кожата си от слънцето, но това не означава, че магически ще получите равномерен тен.
Много хора вярват, че ако използват слънцезащитни продукти и стоят далеч от слънцето достатъчно дълго, тогава е невъзможно да изгорят. Това не е вярно.
Мит: Нямате нужда от слънцезащитен крем, ако навън е облачно. Това е мит, защото интензивните UV лъчи все още преминават през облаците. Според Националния институт по рака, качеството на ултравиолетовата радиация остава високо, когато има облаци. Друга причина, поради която винаги трябва да носите слънцезащитен крем, е, че той ще ви помогне да се предпазите от сурови климатични условия като сняг и дъжд.
Мит: Нанасянето на слънцезащитен крем на всеки 30 минути е мит, защото не намалява времето, което прекарвате навън, нито предотвратява слънчевите изгаряния или прави излагането на UV лъчи по-малко вредно. Според Skin Cancer Foundation рискът от базалноклетъчен карцином може да бъде намален с 50% чрез нанасяне на слънцезащитен крем на всеки два часа. Базалноклетъчните карциноми са най-честият вид рак на кожата.

Коментари

Кой подкрепи тази публикация

Последни коментари
Статистика