1
Слънцето е родено преди 4,6 милиарда години и са били необходими около 2 милиарда години, за да се удвои яркостта си. Ще отнеме още около 10 милиарда години, докато Слънцето достигне така наречената фаза на "червен гигант". В този момент той ще излъчва достатъчно гама лъчи, за да убие живота на земята и това ще бъде последвано от свръхнова, която ще унищожи целия живот в нашата слънчева система.
Слънцето е звезда от главната последователност, което означава, че използва ядрен синтез като източник на енергия. Сливането на водород в хелий се случва многократно в сърцевината на слънцето и този процес няма никакви видими странични ефекти на земята, тъй като топлината и светлината отвътре се абсорбират от плътната атмосфера на слънцето, преди да достигнат Земята. Силната топлина на нашата звезда може да откъсне електрони
Животът на една звезда е ограничен и може да бъде доста трудно да се проследи колко време ни остава с нашето Слънце.
Нова изследователска статия в списание Astronomy & Astrophysics прогнозира, че Слънцето ще се превърне в червен гигант след около 5 милиарда години. Тя ще се увеличи по размер и ще погълне Меркурий и Венера, преди да се превърне в супернова и да стане звезда бяло джудже.
Ние знаем, че нашето Слънце е източникът на целия живот на Земята. Но в бъдеще това ще бъде безжизнена газова топка.
Изследването установи, че нашето Слънце ще се превърне в „астрономически обект“ след по-малко от 7 милиарда години. В този момент Слънцето би спряло да произвежда енергия чрез синтез на водород, но все още ще свети поради наличието на хелий.

Коментари

Кой подкрепи тази публикация

Последни коментари
Статистика