1
Древните крипти на маите са били източник на любопитство от векове. Маите, местно племе от полуостров Юкатан, са били една от най-мощните цивилизации, управлявали Мезоамерика до испанското завоевание през 1697 г. Тяхната култура и постижения очароват учените и до днес.
Древните крипти са открити в днешна Гватемала от двама гватемалски археолози: д-р Франсиско Естрада-Бели и д-р Ричард Хансен. В тези гробници те откриват малки керамични буркани, съдържащи урни с тамян и човешки останки, които датират между 300 и 400 г. сл. Хр., което показва, че ритуалите са продължили в продължение на много векове. Въпреки това, когато става въпрос за разбиране на точните ритуали, извършвани от маите, археолозите все още се борят с доказателства.
Едно от най-озадачаващите неща за маите са техните ритуални практики. Наскоро археолозите откриха нов начин за тълкуване на древните текстове, който може да ни даде по-добро разбиране за тези ритуали.
Според статията Ancient Crypt Reveals Mysterious Mayan Rituals, „Археолозите са открили древна крипта на гватемалска планина, за която се смята, че е мястото, където жреците на маите са извършвали ритуали за кръвопускане.“
Криптата е открита от гватемалския археолог Жанет Киньонес-Гарсия и нейния екип в Чалчуапа през 2016 г.
Под храм, датиран от 600 г. сл. Хр., те открили три гробници, съдържащи човешки останки и керамични съдове, украсени с йероглифи. Криптата е разположена в голяма пирамида.
Трудно е да си представим как са живели маите преди повече от 1000 години. Все пак можем да разберем какво са направили, като отидем до различни руини и храмове, които са оставили след себе си.
Древните крипти в Храма на надписите в Паленке, Мексико, разкриха някои интригуващи ритуали от културата на маите. Той отразява дълбока вяра в отвъдния живот, който ще дойде след смъртта на индивида.
Храмът има редица каменни конструкции, поставени в него - включително каменна маса и огромна издълбана статуя, известна като El Padrino - заедно със стълби, водещи надолу към подземна камера, където множество саркофази са подредени по стените на камерите.


Коментари

Кой подкрепи тази публикация

Последни коментари
Статистика