1
Ароматът има огромно влияние върху нашите емоции и настроение. Направени са много изследвания, за да се види как различните миризми могат да променят чувствата ни. Например, лавандулата се използва за намаляване на нивата на тревожност.
Ароматите не са просто начин да направите дома си уютен или чист. Всъщност се изследва, че ароматите могат да повлияят на вашите емоции и тонус. Има дори компания, която произвежда ароматизирани свещи за писатели, които да използват на бюрото си, докато работят, за които се твърди, че помагат на писателите с креативност.
Ароматерапията е вид алтернативна терапия, която използва растителни есенции, които се "излъчват" във въздуха, водата или върху кожата, за да помогнат за промяна на настроението на индивида. Използват се различни масла в зависимост от това какъв е желаният резултат – дали за повишаване на концентрацията или за намаляване на стреса. Има няколко начина за прилагане на ароматерапията, включително свещи, продукти за баня и билкови отвари.
Има някои доказателства, че определени миризми създават различни емоции у хората и като се имат предвид тези изследвания, няма съмнение, че това ще продължи да се изследва в бъдеще.
Проучване, направено от д-р Ернесто Андоло от Университета на Британска Колумбия, показва, че миризмите могат да повлияят на настроението и мислите. Това може да се дължи на връзката между миризмата и паметта, където хората често свързват миризмите със спомени, които са съхранили в ума си, и използват тези спомени като начин за справяне с различни ситуации, в които може да се намират.
Има много изследвания, които показват, че има връзка между емоция, тон и аромат. Едно проучване показа, че когато субектите са били изложени на спрей с аромат на шоколад, те са имали повишени нива на серотонин. Това би ги накарало да се чувстват по-щастливи.

Коментари

Кой подкрепи тази публикация

Последни коментари
Статистика