1
Докосването е едно от най-мощните сетива, защото привлича вниманието ни и ни помага да разберем света около нас.
Изследванията показват, че докосването на обект може да предизвика същата емоционална реакция като действителното преживяване на обекта. Например, ако някой докосне парче коприна, може да има по-положителна реакция към него, отколкото ако просто го е видял пред себе си.
Това се дължи на сензорния вход, който получаваме от нашето сетиво за допир. Усещането за допир е едно от най-старите сетива, развити от човек и като такова е по-инстинктивно и реактивно от всяко друго.
Друго проучване показва също, че ако някой получи масаж, това може да помогне за намаляване на нивата на стрес. Това е така, защото когато сте масажирани, мозъкът ви освобождава ендорфини, които са естествени болкоуспокояващи и това ще облекчи напрежението в тялото ви, което води до по-малко стрес като цяло.
Докосването е мощен инструмент за разпалване на емоции и е важен ключ за отключване на емоционалните реакции в мозъка и следователно трябва да се използва отговорно.
Някои изследвания показват, че допира може да увеличи доверието и съпричастността между хората. Освен това има положителен ефект върху комуникацията, защото прави хората по-склонни да слушат какво се казва и по-малко вероятно да се разсейват.

Коментари

Кой подкрепи тази публикация

Последни коментари
Статистика