1
Изследването не дава ясен отговор на въпроса как усещаме различните емоции. Това е така, защото различните хора могат да имат различни реакции към една и съща емоция.
Една теория е, че емоциите са картографирани към общи биологични функции, като дишане и кръвообращение. Други твърдят, че има малко специфични емоционално-физиологични реакции, като повечето са свързани с фокуса на вниманието на индивида върху вътрешни (или външни) стимули.
Освен това има хора, които вярват, че всяка емоционална реакция има уникален набор от физически реакции, който включва поведение и автономни реакции.
Тялото изпраща сигнали до мозъка, които често можем да почувстваме като емоции.
Колкото по-добре разбираме емоциите си, толкова по-добре можем да им отговорим. Можем също така да ги контролираме и да променим начина, по който ни карат да се чувстваме, например когато дишаме дълбоко, това е добър начин да успокоим тялото и ума си по време на стресови моменти.
Обикновено имаме поне шест различни основни емоции, които изпитваме: гняв, тъга, радост, страх, изненада и отвращение.
Проучванията показват, че тялото ни усеща тези емоции по различни начини. Щастието ни кара да се чувстваме топли и спокойни, докато тъгата ни кара да се чувстваме студени и напрегнати. Гневът предизвиква реакция на стрес в тялото, докато страхът предизвиква прилив на адреналин и освобождаване на кортизол. Отвращението е свързано с кисел вкус, както и със силно чувство на отвращение, което може да доведе до гадене, което често е придружено от викове или повръщане в зависимост от случая.
Коментари

Кой подкрепи тази публикация

Последни коментари
Статистика