1
Крит е най-големият остров в Гърция с население от около 800 000 души. В исторически план островът посреща много заселници от Мала Азия и континентална Гърция.
Освен това, че е най-големият от гръцките острови и това, което ние наричаме кръгъл остров, без изход към морето и има планинска верига в центъра си. Крит е обитаван от около 8000 г. пр.н.е., с доказателства за дори по-ранно обитаване.
Културата, развила се на Крит, се счита за една от най-напредналите в Европа от ранната бронзова епоха нататък. Минойската цивилизация доминира на Крит между 2000-1450 г. пр. н. е., преди да бъде завладян от микенските гърци около 1425 г. пр. н. е. Тези цивилизации са оставили много легенди и митове, както и руини. Те все още не са проучени и археолозите са открили в тях невероятни съкровища, които ни помагат да научим повече за миналото им.
Малкият и масивен остров Крит е бил централна част от гръцката митология от хилядолетия. Минойците от 3000 г. пр. н. е. до 1700 г. пр. н. е. създали напреднало общество с писмена система, архитектура и техники за топене на бронз. Гърците от около 1100 г. пр. н. е. до 1500 г. сл. н. е. строят градове и създават цивилизация, която ще повлияе на бъдещето на хуманитарното общество. Римляните от 1 до 300 г. сл. н. е. завладяват региона, но не успяват да се интегрират в критската култура, оставяйки следи като латински надписи.


Коментари

Кой подкрепи тази публикация

Последни коментари
Статистика